12 – 36 weken controle

Er vindt tussen de 12 en 36 weken zwangerschap à 2-3 weken een controle plaats op de praktijk. Hieronder zijn een aantal controles uitgelicht.

12 weken zwangerschap

Tijdens de tweede controle luisteren we naar het hartje van de baby. Wij bespreken dan ook de bloed- en echo-uitslagen. En we vertellen je over de 20-weken echo/screeningsecho, die in een externe echopraktijk plaatsvindt.

27 weken zwangerschap

Op indicatie laten we rond 27 weken een uitgebreide suikertest doen. Deze moet op afspraak gedaan worden bij een lab.

Is je bloedgroep rhesus D negatief of rhesus kleine c is negatief dan wordt er nogmaals bloed geprikt. We kunnen dan zien of de baby een positieve of negatieve bloedgroep heeft en/of je antistoffen hebt aangemaakt tegen irregulaire antistoffen, zoals rhesus kleine c.
Ook prikken we dan meteen bloed voor de 30 weken controle. We willen dan nogmaals je ijzergehalte weten en je suikergehalte.

Als er geen indicatie is om eerder bloed te prikken, controleren we rond de 30 weken zwangerschap nog eens je ijzergehalte en je suikergehalte. In de komende weken controleren we de groei van de baby nauwkeurig, bij twijfel laten we een groei-echo uitvoeren rond de 32 weken. En eventueel een liggingsecho bij 36 weken. Deze echo’s vinden plaats op de praktijk.