Kraambed

Kraambed controles

Als je na de bevalling thuis bent met de baby heb je, tot de 8e of 10e dag, overdag een kraamverzorgster in huis, die je helpt met de verzorging van je baby; voor het eerst verschonen, in badje doen, controles bij de baby, waar je op moet letten bij de baby en bij jezelf. Wij bezoeken je op dag 4 en 7 om jou en je baby te controleren en je vragen te beantwoorden.
In deze periode zijn wij verantwoordelijk voor jou en je baby dus als er iets is kun je ons altijd bereiken op het spoednummer. Dan komen we zo snel mogelijk.

Hielprik

Bij de hielprik worden in de eerste week na de geboorte een paar druppels bloed afgenomen uit de hiel van je baby. Het laboratorium onderzoekt het bloed op een aantal ernstige, zeldzame aangeboren ziekten.

De hielprik is belangrijk voor je baby. Met het hielprikonderzoek kunnen ernstige ziekten worden ontdekt. Deze zijn meestal niet te genezen, maar wel te behandelen. Bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet. Als een ziekte snel na de geboorte wordt ontdekt, kan de behandeling ook snel beginnen. Dit kan ernstige schade aan de lichamelijke en verstandelijke ontwikkeling van je kind voorkomen.

Je baby krijgt de hielprik in de eerste week na de geboorte.
Hiervoor is het belangrijk dat je snel na de geboorte aangifte doet bij de gemeente. Het liefst binnen drie dagen na de geboorte. Een medewerker van de jeugdgezondheidszorg komt dan bij je thuis om de hielprik af te nemen.

De uitslag van de hielprik is binnen vijf weken bekend. Meestal is de uitslag goed. Je krijgt dan een brief van het RIVM(Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Is de uitslag niet goed? Dan neemt de huisarts zo snel mogelijk contact met je op.

Is de uitslag niet goed? Het is dan nog niet zeker dat je kind een ernstige ziekte heeft. Eerst is vervolgonderzoek in het ziekenhuis nodig. Pas daarna weet je wat er precies aan de hand is.

Gehoortest

De gehoortest, die ook gehoorscreening wordt genoemd, onderzoekt of je baby goed kan horen. Hoe eerder dat gebeurt, hoe sneller de behandeling kan beginnen. De gehoortest doet geen pijn en duurt maar een paar minuten. Je kind merkt er nauwelijks iets van en slaapt waarschijnlijk gewoon door. Een kind dat niet goed kan horen, kan ook niet goed leren praten. Goed kunnen horen en praten is belangrijk om contact te maken met andere mensen. En om te kunnen leren. De gehoortest gebeurt meestal in de eerste week na de geboorte. Vaak tegelijk met de hielprik. Een medewerker van de jeugdgezondheidszorg komt daarvoor bij je thuis. Soms wordt er van tevoren een afspraak gemaakt, maar vaak komt de medewerker gewoon langs.
In sommige delen van Zuid-Holland en Gelderland  gebeurt de gehoortest op het consultatiebureau als het kind een paar weken oud is. Je krijgt dan een uitnodiging.

Je krijgt de uitslag direct na de gehoortest. Bij ongeveer 95 van de 100 kinderen is de uitslag van de gehoortest 'voldoende'. Bij ongeveer 5 van de 100 kinderen is de uitslag 'onvoldoende' aan één of beide oren. Dan wordt een tweede test gedaan. Soms is daarna meer onderzoek nodig.

Anticonceptie

Na de bevalling ben je na een aantal weken weer vruchtbaar. Ons advies is wel om een paar maanden te wachten voordat een eventueel volgend kind komt. Onder het kopje anticonceptie, kun je meer lezen over anticonceptie vormen na het krijgen van een kindje, waaronder het spiraaltje. Deze kunnen wij op de praktijk inbrengen. Bij vragen of het maken van een afspraak mail of bel ons.