Reguliere controles

Reguliere controles

Tijdens de reguliere controles bespreken we je gezondheid, de ontwikkeling van je baby en eventuele vragen of wensen die je hebt. Tijdens ieder consult kijken we middels de echo even naar je kindje en luisteren we naar het hartje! Daarnaast meten we je bloeddruk, bespreken we eventuele bloeduitslagen en bepalen we de hoogte van je baarmoeder.

16 weken

Vanaf 16 weken is het geslacht volledig ontwikkeld. Dit is dan ook een goed moment voor een geslachtsbepaling. Alle zwangere krijgen deze echo standaard, indien gewenst. Mocht je het geslacht niet willen weten, geef dit altijd voor start van de echo aan. Ben je geen client bij ons, maar zou je wel graag het geslacht willen weten, dan ben je ook van harte welkom, maak hier een afspraak.

Indien je in het verleden te maken hebt gehad met zwangerschapsdiabetes (Diabetes Gravidarum) heb je een grotere kans dat dit opnieuw optreedt. Daarom wordt er in dit geval een suikertest (OGTT) gedaan. Als de eerste test goed is, wordt deze opnieuw herhaald rond 27-28 weken, omdat zwangerschapsdiabetes zich later in de zwangerschap alsnog kan ontwikkelen.

24 weken

Vanaf 22 weken wordt geadviseerd om de kinkhoest vaccinatie te halen, ben je in de winter zwanger dan combineren ze deze vaak ook met de griepprik. Tijdens dit consult geven we je uitgebreid voorlichting over het vaccinatie programma tijdens de zwangerschap, meer informatie vindt je op www.22wekenprik.nl .

Rond deze periode beginnen de meeste zwangeren hun baby regelmatig te voelen bewegen. We bespreken wat normaal is en wanneer je contact moet opnemen bij veranderingen.

27-28 weken zwangerschap

De zwangerschapscontrole rond 27-28 weken is een belangrijk moment in de zwangerschap waarin verschillende aspecten van de gezondheid van moeder en baby worden gecontroleerd. Hier is een overzicht van wat je kunt verwachten:

Glucosetolerantietest (OGTT)

  • Op indicatie wordt rond 27 weken een orale glucosetolerantietest (OGTT) uitgevoerd.

  • Dit is een uitgebreide suikertest om zwangerschapsdiabetes op te sporen.

  • Je krijgt hiervoor een verwijzing mee om de test bij een Atal Medial-locatie bij jou in de buurt te laten doen.

Bloedonderzoek bij rhesus D-negatief of rhesus kleine c-negatief

  • Als je rhesus D-negatief of rhesus kleine c-negatief bent, wordt er opnieuw bloed afgenomen.

  • Dit onderzoek controleert of de baby een positieve of negatieve bloedgroep heeft en of je antistoffen hebt aangemaakt.

  • Tegelijkertijd wordt alvast bloed geprikt voor de 30-weken controle, waarbij je ijzer- en suikergehalte opnieuw wordt gemeten.

Controle van de groei en verdere echo’s

  • De groei van de baby wordt de komende weken nauwlettend in de gaten gehouden.

  • Bij twijfel over de groei wordt rond 32 weken een groei-echo gemaakt.

Als er geen indicatie is voor eerder bloedonderzoek, wordt rond 30 weken standaard het ijzer- en suikergehalte gecontroleerd.

30-31 weken

De tijd vliegt en de bevalling komt steeds dichterbij! Dit is een goed moment om je verder voor te bereiden op de komst van je baby.

Bevalcursus en kraamzorg intake

  • Overweeg om een bevalcursus te volgen, alleen of samen met je partner. Dit kan je helpen goed voorbereid en met vertrouwen de bevalling in te gaan.

  • Rond deze periode vindt vaak ook de intake met de kraamverzorgster plaats. Zij geeft handige tips en bespreekt wat je kunt verwachten in de kraamtijd.

Bloedonderzoek bij 30 weken
Als er geen medische reden was om eerder bloed te prikken, wordt rond 30 weken standaard je ijzer- en suikergehaltegecontroleerd. Dit helpt om eventuele tekorten of zwangerschapsdiabetes op tijd te signaleren.

Anti-D toediening bij rhesus D-negatief
Als je een rhesus D-negatieve bloedgroep hebt en de baby mogelijk rhesus D-positief is, kan je lichaam antistoffen aanmaken tegen het bloed van de baby. Om dit te voorkomen:

  • Krijg je rond 30 weken een injectie met Anti-D.

  • Dit voorkomt dat je lichaam afweerstoffen aanmaakt tegen rode bloedcellen van je baby.

  • Na de bevalling krijg je nog een extra Anti-D injectie binnen 48 uur na de geboorte.

Deze toediening is niet nodig als blijkt dat de baby ook rhesus D-negatief is. Dit wordt bepaald door de bloedtest die eerder in de zwangerschap is gedaan.

33-34 weken

Voor sommigen is een belangrijk moment aangebroken: je zwangerschapsverlof! Vanaf 34 of 36 weken kun je met verlof gaan. Hiervoor heb je een zwangerschapsverklaring nodig, die je eerder in de zwangerschap hebt ontvangen voor je werkgever. Het is handig om alvast je kraampakket in huis te halen. Soms krijg je dit gratis via je zorgverzekering, of je kunt er zelf een aanschaffen, bijvoorbeeld via Bol.com om zelf je merken te kiezen.

Stap voor stap bereid je je steeds meer voor op de bevalling. Misschien zit je midden in een zwangerschapscursus, of heb je deze net afgerond. Ook ben je misschien begonnen met het opstellen van een bevalplan. Tijdens dit consult nemen we de tijd om:

  • Met je mee te denken over je bevalwensen en realistische verwachtingen te bespreken.

  • Je vragen te beantwoorden over de bevalling en kraamperiode.

  • Eventuele zorgen te bespreken, zoals angst voor de bevalling of specifieke wensen rond pijnbestrijding

35-36 weken

De laatste weken van je zwangerschap zijn aangebroken! Tijdens dit consult breiden we je zo goed mogelijk voor op de bevalling en controleren we hoe het met jou en je baby gaat. We voelen aan je buik om te bepalen of de baby met het hoofdje naar benden ligt, bij twijfel wordt er een liggingsecho gedaan. Als de baby in stuitligging ligt, bespreken we mogelijke opties, zoals een uitwendige versie (een poging om de baby te draaien).

Rond 36 weken beginnen we niet alleen met de standaard controles, maar kijken we ook of de baby al is ingedaald in het bekken. Wat betekend indaling?

  • Indaling betekent dat het hoofdje van de baby dieper in het bekken zakt en zich klaarmaakt voor de geboorte.

  • Dit kan ervoor zorgen dat je meer ruimte krijgt om te ademen, maar ook dat je meer druk op je bekken voelt.

  • Niet alle baby’s dalen al in rond 36 weken; bij een eerste zwangerschap gebeurt dit vaak eerder, terwijl bij een tweede of derde zwangerschap dit pas rond of zelfs tijdens de bevalling kan gebeuren.

Belangrijk zijn de bel instructies, we bespreken wanneer je moet bellen. We bespreken de signalen van de bevalling en wanneer je contact moet opnemen, zoals bij weeën, vruchtwaterverlies of minder beweging van de baby.

37 weken

Vanaf 37 weken is je zwangerschap officieel à terme, wat betekent dat je baby elk moment geboren kan worden. Tijdens de controles in deze laatste weken volgen we jou en je baby nauwkeurig en bereiden we je voor op de bevalling. Een belangrijk aspect is de bloeddruk om zwangerschapsvergiftiging uit te sluiten. En we bespreken hoe vaak en hoe krachtig de baby beweegt. Bij minder bewegingen kan verder onderzoek nodig zijn.