Termijnecho

De Termijnecho

De termijnecho is een belangrijke echo tijdens je zwangerschap. Deze wordt meestal tussen de 10e en 12e week uitgevoerd en heeft als doel om de exacte duur van je zwangerschap te bepalen. Op basis van de metingen van je baby wordt de uitgerekende datum vastgesteld. Ben je zwanger via IVF of ICSI dan wordt de uitgerekende datum berekend op basis van de terugplaatsingsdatum en het type embryo. Bij IVF wordt de zwangerschapsduur niet aangepast op basis van de termijnecho, tenzij er een grote afwijking wordt gevonden. Bij ee IUI-zwangerschap wordt de uitgerekende datum berekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie, net als bij een natuurlijke zwangerschap. De zwangerschapsduur kan wel worden aangepast op basis van de termijnecho, omdat de precieze bevruchtingsdag niet altijd exact bekend is.

Waarom is de termijnecho belangrijk?

  • Het geeft duidelijkheid over hoe ver je in de zwangerschap bent.

  • Het helpt bij het plannen van verdere medische zorg en controles.

  • Het biedt een eerste moment om je baby te zien bewegen en groeien.

Hoe verloopt de echo?

De termijnecho wordt meestal via de buik gemaakt. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij een vroege zwangerschap of als de baarmoeder wat verder naar achteren ligt, kan een inwendige echo nodig zijn voor een beter beeld. De echo is niet schadelijk voor jou of je baby.

Wat kun je zien?

Tijdens de termijnecho kun je voor het eerst het hartje van je baby zien kloppen en de contouren van het lichaam herkennen. De echoscopist meet de baby van kruin tot stuit om de zwangerschapsduur nauwkeurig te berekenen.

Wat als de uitgerekende datum afwijkt?

Soms komt de berekening niet exact overeen met je laatste menstruatie. De metingen van de echo zijn dan leidend en bepalen de officiële uitgerekende datum.

De termijnecho is een bijzonder moment in je zwangerschap en biedt een eerste blik op je groeiende kindje. Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op!

Bloedonderzoek

Tijdens deze afspraak krijg je een tabformulier mee voor een bloedonderzoek. Dit onderzoek is onderdeel van de prenatale screening en geeft belangrijke informatie over jouw gezondheid en die van je baby. Het onderzoek bestaat uit twee onderdelen:

Prenatale screening:
Dit onderzoek kijkt naar infectieziekten en bloedgroepkenmerken die van invloed kunnen zijn op de zwangerschap.

  • Bloedgroep en Rhesusfactor (D en C)

  • Irregulaire antistoffen (kunnen invloed hebben op de baby)

  • HIV, hepatitis B en LUES (geslachtsziekte syfilis)

Algemeen bloedonderzoek:
Daarnaast worden enkele algemene gezondheidswaarden gemeten:

  • Hemoglobine (Hb): controle op bloedarmoede

  • Glucose: om een verhoogd bloedsuikergehalte op te sporen

  • Bloedplaatjes: belangrijk voor de bloedstolling

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

Dit bloedonderzoek helpt ons om mogelijke risico’s vroeg te signaleren en waar nodig tijdig in te grijpen. Afhankelijk van de resultaten kunnen we je adviseren om extra supplementen, zoals ijzer of vitamine D, te nemen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Met het labformulier kun je bloed laten prikken bij het VUMC. Hier kun je van maandag tot vrijdag van 07u30 tot 16u30 terecht om bloed te prikken. Indien je ook de NIPT wenst, kun je dit formulier ook afgeven en wordt de bloedname gecombineerd. De uitslag wordt vervolgens besproken tijdens je volgende controle. Bij afwijkende waarden nemen we contact met je op.

Heb je vragen over het bloedonderzoek? We leggen het graag verder uit tijdens je afspraak!

VUMC

Laboratorium bloedafname polikliniek

De Boelelaan 1117

1081 HV Amsterdam

Openingstijden
Maandag–Vrijdag
07u30–16u30pm

Let op:
Voor een bloedafname meld u zich bij de polikliniek bloedafname in het polikliniekgebouw bij receptie P, op de 1ste verdieping.